Ημερολόγιο    Ο Καιρός
Παραπομπή σε όλα τα Νέα
Subject : Εγκαίνια Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίου Αθανασίου

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
..........................................................................................................

Πραγματοποιήθηκαν το Σαββάτο 31 Ιανουαρίου 2015 τα εγκαίνια της νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίου Αθανασίου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη θα στεγάζεται πλέον στο ανακαινισμένο παλιό συνεργατικό Παντοπωλείο του Αγίου Αθανασίου το οποίο ως γνωστόν αγοράστηκε από το Δήμο με τη βοήθεια του κράτους το 2006 και αφού ανακαινίστηκε και διαρρυθμίστηκε με βάση σχέδια που εγκρίθηκαν από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, αποτελεί πλέον τη μόνιμη στέγη της Βιβλιοθήκης του Δήμου.

Βρίσκεται ακριβώς στο ανατολικό άκρο της μεγάλης και πρόσφατα κατασκευασθείσας Κεντρικής Πλατείας του Δήμου. Το κόστος ανακατασκευής της βιβλιοθήκης ανήλθε στις €300.000,00 και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος αποτελεί ακόμη ένα έργο ζωής στην υπηρεσία των ανθρώπων του Δήμου αλλά και αυτών που θα έρθουν.

Εξέφρασε την ικανοποίηση του ιδίου και του Δημοτικού Συμβουλίου για το τελικό αποτέλεσμα καθώς και την συγκίνηση του γιατί όπως ανέφερε το έργο αυτό βρίσκεται στην καρδιά του Δήμου, τον παραδοσιακό πυρήνα του Αγίου Αθανασίου, εδώ όπου πρωτοεμφανίστηκαν, έζησαν, δημιούργησαν και ανέπτυξαν πολιτισμό οι πρώτοι κάτοικοι του άλλοτε χωριού.

Ευχαρίστησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για την ανταπόκριση του στην πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για να τελέσει τα εγκαίνια καθώς και για το γεγονός ότι η Δημοκρατία στήριξε εξαρχής την πρωτοβουλία του δήμου συμβάλλοντας τόσο στην αγορά του κτηρίου από το Συνεργατισμό και μετέπειτα συνεισφέροντας μέρος της όλης δαπάνης για την ανέγερση του έργου, γι’ αυτό και στην ομιλία του έκανε ειδική αναφορά στους δύο πρώην υπουργούς Ανδρέα Χρίστου των Εσωτερικών και τον αείμνηστο Πεύκιο Γεωργιάδη Παιδείας και Πολιτισμού που στήριξαν το έργο αυτό.  

Στόχος πλέον ανέφερε ο δήμαρχος  είναι όπως ο χώρος της δημοτικής βιβλιοθήκης καταστεί η Τοπική Πύλη στην αναζήτηση της γνώσης και του πολιτισμού. Γιατί  οι δημόσιες βιβλιοθήκες είναι κέντρα διάδοσης πληροφοριών αλλά συνάμα και παραγωγής πολιτισμού, μπορούν οι ίδιες να καταστούν πολιτιστικοί χώροι αφού εδώ μπορούν να φιλοξενηθούν εκθέσεις, διαλέξεις, κινηματογραφικές προβολές, μουσικές, εικαστικές, ποιητικές εκδηλώσεις και τόσα άλλα.

Παράλληλα θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει ο πρωτοποριακός θεσμός Media Lab τον οποίο έχουμε σχεδιάσεις και ο οποίος θα δώσει νέες δυνατότητες άμεσης και πλήρους ενημέρωσης σε κάθε νέο και νέα, σε κάθε άνθρωπο που διψά για γνώση.

Στη δική του ομιλία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού ευχαρίστησε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την πρόσκληση, τους συνεχάρη για το εξαιρετικό έργο που επιτελούν αλλά ειδικότερα για το σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την τοπική κοινωνία του Αγίου Αθανασίου, τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίου Αθανασίου. 

Η αξία των βιβλιοθηκών πρόσθεσε είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Είναι θεματοφύλακες της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου και βασικοί παράγοντες υποστήριξης και ενίσχυσης της παιδείας, της έρευνας, της επιστήμης, της εν γένει πνευματικής δημιουργίας και του πολιτισμού. Αποτελούν την πύλη στη γνώση και στον πολιτισμό.

Σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Unesco, που θεωρείται ως η πλέον σημαντική κατάθεση θεμελιωδών αρχών για τις βιβλιοθήκες, ο σκοπός της ίδρυσης των δημόσιων βιβλιοθηκών είναι εκπαιδευτικός, μορφωτικός, κοινωνικός και ψυχαγωγικός και η αποστολή τους διαμορφώνεται με βάση τους στόχους που περιέχονται στο κείμενο της ίδιας Διακήρυξης. Σε έναν από αυτούς τονίζεται η δημοκρατικότητα του θεσμού με αυτά τα λόγια: «Η βιβλιοθήκη πρέπει να είναι άμεσα προσιτή και να έχει τις πόρτες της ανοιχτές για ελεύθερη και ισότιμη χρήση απ’ όλα τα μέλη της κοινότητας, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικότητας, ηλικίας, φύλου, θρησκεύματος, γλώσσας, κοινωνικής θέσης και εκπαιδευτικού επιπέδου».

Η Πολιτεία, μέσω των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζουν οικονομικά τις βιβλιοθήκες αυτές πρόσθεσε ο κος Χριστοδουλίδης, τους παραχωρούν δωρεάν βιβλία Κυπρίων συγγραφέων, καθώς και λογισμικά συστήματα μηχανογράφησης των συλλογών τους. Μια άλλη σημαντική βοήθεια που προσφέρεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες προς τις βιβλιοθήκες αυτές είναι η βιβλιοθηκονομική εκπαίδευση του προσωπικού τους στα θέματα οργάνωσης και μηχανογράφησης των συλλογών τους. Γενικά, το υπουργείο Παιδείας μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, οργανώνει νέους σχεδιασμούς για αναβάθμιση των υφιστάμενων δημοτικών, κοινοτικών και άλλων δημόσιων βιβλιοθηκών και τους παρέχουν τεχνική βοήθεια.

Το κτήριο σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού του έργου Ανάπλασης της Κεντρικής  Πλατείας και του περιβάλλοντος χώρου, ενός πρωτοποριακού έργου για τα δεδομένα του Αγίου Αθανασίου και εξέφρασε τα συγχαρητήρια του σε όσους έχουν εμπλακεί στην υλοποίησή του, εντός και εκτός του Δήμου, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και ιδιαίτερα τον δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για το όραμα τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού, ο Υποδιοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Λεμεσού, εκπαιδευτικοί και άλλοι παράγοντες της Τοπικής Κοινωνίας.


   
     
   

   Ποιητική Βραδιά Edgar Allan Poe
Ποιητική Βραδιά τρόμου αφιερωμένη στον Αμερικανό ποιητή Edgar Allan Poe
Εγκαίνια Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίου Αθανασίου
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη σας καλωσορίζει στο καινούργιο της κτήριο.
 

Διαβάστε όλα τα νέα μας
 
 
 (c) Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίου Αθανασίου  Designed and Developed by eBOS Technologies Ltd
powered by WiseBOS CMS